Kolej Transsyberyjska

wiza.info

wizy + zaproszenia



Wiza do Chin

Wymagane dokumenty

Ambasada chińska wymaga okazania następujących dokumentów:

Paszport

Paszport musi zostać dostarczony do ambasady/konsulatu w oryginale. Polecamy sprawdzenie paszportu/ów - na każdą z wiz potrzebna jest jedna pusta strona (bez stempli i innych wpisów urzędowych). Paszport musi być ważny co najmniej 6 miesięcy od daty wpisanej w podaniu o wizę jako data wyjazdu z danego kraju.

Wniosek wizowy

Każda osoba wypełnia jeden wniosek wizowy. Wniosek musi być wypełniony czytelnie, własnoręcznie podpisany i dostarczony w oryginale.

Jeżeli dziecko jest wpisane do paszportu jednego z rodziców, wówczas nie należy wypełniać dla dziecka oddzielnego wniosku, wystarczy do wniosku rodzica dołączyć zdjęcie dziecka i wpisać dziecko w odpowiednią rubrykę we wniosku. Jeżeli dziecko posiada własny paszport, należy także dla niego przedstawić osobno wypełniony wniosek. Jeżeli dziecko jest niepełnoletnie, wniosek podpisuje jedno z rodziców.

Chiny - wniosek wizowy - dokument pdf

Zdjęcie paszportowe

Zdjęcie dołączone do wniosku powinno być biometryczne. Jeżeli paszport został dawno wystawiony (więcej niż 4 lata temu), należy dołączyć nowe, inne zdjęcie niż w paszporcie.

Fotografia powinna spełniać następujące kryteria:

  • rozmiar 3,5 x 4,5 cm, kolorowe, ostre, czyste i kontrastowe
  • wydrukowane na papierze wysokiej jakości na jasnym tle
  • nie starsze niż 6 miesięcy i umożliwiające identyfikację osoby aplikującej
  • zrobione na wprost, pokazujące wyraźnie oczy i twarz z obu stron od wierzchołka głowy do górnej części barków, tak aby twarz zajmowała 70-80% fotografii
  • przedstawiające osobę bez nakrycia głowy, patrzącą na wprost, z zamkniętymi ustami
  • twarz nie może być przesłonięta włosami.

Potwierdzenie rezerwacji biletów

Konieczne w wypadku ubiegania sie o wizę turystyczną. Należy udokumentować wjazd i wyjazd z Chin.

Karta pobytu

Cudzoziemcy (osoby wykazujące się paszportem innym niż polski) muszą w każdym przypadku dodatkowo przedstawić kopię karty czasowego lub stałego pobytu w Polsce.

Informujemy jednocześnie, że wymagania dotyczące wymaganych dokumentów mogą ulec zmianie bez wcześniejszego uprzedzenia przez ambasadę.

Jak i gdzie złożyć wniosek o wizę?

Tak skompletowane dokumenty mogą Państwo samodzielnie zanieść do konsulatu chinskiego w Warszawie.

Jeżeli chcą Państwo uniknąć kolejek lub po prostu nie mają czasu na samodzielne złożenie wniosku, polecamy skorzystać z wieloletniego doświadczenia naszego biura partnerskiego w Warszawie. Prosimy o kontakt.

Wjazd do Hongkongu i Makau

Obywatele Polski nie potrzebują wiz wjazdowych do Hongkongu i Makau, jeżeli pobyt nie przekroczy 3 miesięcy, chyba, że zamierzają podjąć tam pracę - w takim wypadku muszą starać się o wizę niezależnie od długości pobytu. Formularze wniosku wizowego różnią się od wniosku do kontynentalnej części Chin.

Uwaga - jeżeli udają się Państwo do Chin, a następnie do Hongkongu lub Makau, wówczas należy koniecznie zwrócić uwagę, że jednokrotna wiza chińska traci ważność w momencie opuszczenia kontynentalnej części Chin i wjazdu do Hongkongu czy Makau. Powrót jest możliwy tylko w wypadku posiadania wizy dwukrotnej, o którą należy ubiegać się jeszcze w Polsce przed wyjazdem.


__^

XHTML 1.0 Strict | CSS 2.1