Kolej Transsyberyjska

wiza.info

wizy + zaproszenia



Wiza do Mongolii

Od 1 stycznia 2016 konsulat mongolski wprowadził ponownie obowiązek wizowy dla obywateli Polski.

Wiza do Mongolii - wymagane dokumenty

Konsulat mongolski wymaga okazania następujących dokumentów:

Paszport

Paszport musi zostać dostarczony do ambasady/konsulatu w oryginale. Polecamy sprawdzenie paszportu/ów - na każdą z wiz potrzebna jest jedna pusta strona (bez stempli i innych wpisów urzędowych). Paszport musi być ważny co najmniej 6 miesięcy od daty wpisanej w podaniu o wizę jako data wyjazdu z danego kraju.

Wniosek wizowy

Każda osoba wypełnia jeden wniosek wizowy. Wniosek do Mongolii należy wypełnić online, następnie wydrukować i podpisać.

Jeżeli dziecko jest wpisane do paszportu jednego z rodziców, wówczas nie należy wypełniać dla dziecka oddzielnego wniosku, wystarczy do wniosku rodzica dołączyć zdjęcie dziecka i wpisać dziecko w odpowiednią rubrykę we wniosku. Jeżeli dziecko posiada własny paszport, należy także dla niego przedstawić osobno wypełniony wniosek. Jeżeli dziecko jest niepełnoletnie, wniosek podpisuje jedno z rodziców.

Zdjęcie paszportowe

Konsulat wymaga okazania dwóch biometrycznych zdjęć paszportowych. Zdjęcie dołączone do wniosku powinno być biometryczne. Jeżeli paszport został dawno wystawiony (więcej niż 4 lata temu), należy dołączyć nowe, inne zdjęcie niż w paszporcie.

Fotografia powinna spełniać następujące kryteria:

  • rozmiar 3,5 x 4,5 cm, kolorowe, ostre, czyste i kontrastowe
  • wydrukowane na papierze wysokiej jakości na jasnym tle
  • nie starsze niż 6 miesięcy i umożliwiające identyfikację osoby aplikującej
  • zrobione na wprost, pokazujące wyraźnie oczy i twarz z obu stron od wierzchołka głowy do górnej części barków, tak aby twarz zajmowała 70-80% fotografii
  • przedstawiające osobę bez nakrycia głowy, patrzącą na wprost, z zamkniętymi ustami
  • twarz nie może być przesłonięta włosami.

Rezerwacja lotnicza lub hotelowa na wjazd i wyjazd z Mongolii

Konieczne w wypadku ubiegania się zarówno o wizę turystyczną, jak i tranzytową. Jeżeli zamówili Państwo u nas bilety kolejowe na przejazd Koleją Transsyberyjską lub/i lotnicze na wjazd/wyazd z Mongolii, otrzymają Państwo od nas potwierdzenie rezerwacji. Jeżeli nie chcą Państwo zamawiać biletów z wyprzedzeniem, tylko dopiero na miejscu, możemy wystawić dla konsulatu specjalne zaświadczenie - wystarczy podać nam datę najwcześniejszego możliwego wjazdu i datę najpóźniejszego możliwego wyjazdu z Mongolii. Za wystawienie takiego zaświadczenia pobieramy dodatkową podaną w cenniku opłatę.

Karta pobytu

Cudzoziemcy (osoby wykazujące się paszportem innym niż polski) muszą w każdym przypadku dodatkowo przedstawić kopię karty czasowego lub stałego pobytu w Polsce.

Informujemy jednocześnie, że wymagania dotyczące wymaganych dokumentów mogą ulec zmianie bez wcześniejszego uprzedzenia przez ambasadę.

Jak i gdzie złożyć wniosek o wizę?

Tak skompletowane dokumenty mogą Państwo samodzielnie zanieść do konsulatu mongolskiego w Warszawie.

Jeżeli chcą Państwo uniknąć kolejek lub po prostu nie mają czasu na samodzielne złożenie wniosku, polecamy skorzystać z wieloletniego doświadczenia naszego biura partnerskiego w Warszawie. Prosimy o kontakt lub złożenie zamówienia bezpośrednio przez formularz.

__^

XHTML 1.0 Strict | CSS 2.1